DIE GROEN KONNEKSIE REAGEER – MINISTER CREECY GOOI NOG 'N REDDINGSBOEI NA KARPOWERSHIPS

KAAPSTAD, Suid-Afrika – The Green Connection spreek steeds sy teleurstelling uit oor die Suid-Afrikaanse regering se voortgesette steun aan Karpowerships, asook sy kommer oor die omgewingsimpakstudieprosesse (OIE) wat onderneem word. Dit kom nadat media berig het dat die minister in die departement van bosbou, visserye en omgewing (DFFE) "veeleisend" bewys lewer van kundigheid rakende Karpowerships se gasontploffingsrisikoverslag in die Karpowership Coega (Ngqura) OIE-appèlproses.

Liziwe McDaid, strategiese hoof van die Green Connection, sê: "Ons waardeer dit dat die minister in die OIE-appèlprosesse die mag het om bykomende inligting aan te vra. As 'n belanghebbende en geaffekteerde party wat aan die OIE-proses deelneem, is dit egter ontmoedigend om die herhaalde geleenthede wat aan Karpowerships gegee word om gebreke in hul OIE-aansoeke reg te stel, te aanskou. Nadat Karpowerships aanvanklik in 2021 omgewingsmagtigings geweier is, het die minister op appèl besluit om die OIE's aan die departement terug te betaal sodat Karpowerships leemtes in inligting en prosedurele gebreke in die openbaredeelnameproses kon aanspreek. In Maart 2023 het die departement weer Karpowership-magtiging ten opsigte van die hawe van Ngqura geweier. Karpowership het teen hierdie weieringsbesluit geappelleer."

Sy sê: "In 'n tussentydse appèlbeslissing wat in Augustus 2023 geneem is, het die minister aangeteken dat sy nie 'n ingeligte besluit oor die appèl kon neem nie weens (onder meer) verskeie leemtes in inligting en dubbelsinnigheid rakende die status van die assesseringsverslag vir die installering van groot gevare. In plaas daarvan om die appèl van die hand te wys, het die minister weer verkies om Karpowerships 'n verdere geleentheid te gee om die inligtingsgapings en gebreke reg te stel. Dit is vir ons verwarrend waarom Karpowerships herhaaldelik verdere geleenthede gegun word om foute in hul OIE-aansoeke reg te stel."

Die Green Connection is van mening dat 'n deeglike, onpartydige en prosedureel billike beoordeling van Karpowerships se aansoeke noodsaaklik is, en dat deursigtigheid en die openbare belang geprioritiseer moet word. Die billikheid van OIE-prosesse word in twyfel getrek wanneer besluitnemers herhaaldelik agteroor buig om 'n aansoeker in staat te stel om beduidende inligtingsgapings en ander gebreke reg te stel. Dit laat die indruk dat omgewingsmagtigings onvermydelik toegestaan sal word aan projekte wat deur die regering ondersteun word, en dat deelname aan OIE-prosesse toenemend 'n oefening in nutteloosheid word.

Die Green Connection se gemeenskapsuitreikkoördineerder, Neville van Rooy, sê: "En nou, met berigte dat Karpowerships krag na die hoofstad van Sierra Leone gesny het – waar hy 80% van die krag lewer – laat dit belangrike vrae ontstaan oor of dit wys is vir Suid-Afrika om op Karpowerships staat te maak vir 'n aansienlike deel van sy energiebehoeftes."

Hy gaan voort: "Benewens die gepaardgaande koste en Suid-Afrika se twyfelagtige vermoë om elektrisiteit van Karpowerships te bekostig, is die potensiële skade aan die omgewing en die rimpeleffek wat dit op die lewensbestaan van kleinskaalse vissers en hul gemeenskappe kan hê, ewe belangrik. Ons land se energietoekoms moet op volhoubare en verantwoordelike fondamente gebou word. Suid-Afrika moet streef na energiesekerheid en omgewingsvolhoubaarheid, op maniere wat die belange van die mense prioritiseer."

0

Laat 'n antwoord

Jou e-posadres sal nie gepubliseer word nie. Vereiste velde is gemerk *